Естественият паркет – мъдър избор за кухнята или не?

Естественият паркет – мъдър избор за кухнята или не?
Естественият паркет е натурална, атрактивна и изключително топла подова настилка, която може да придаде неподражаем стил и характер на всяко помещение, но дали е подходящ за Вашата кухня?

Влагата, парата, хората, движещи се насам-натам, падащите остри предмети, хвърчащите пръски мазнина: способни ли са те да съсипят Вашия паркет с течение на времето? Ако и Вие се чудите дали естественият паркет е мъдър избор за Вашата кухнята, прочетете нашите съвети!

Кои видове естествен паркет са най-подходящи за кухнята?

Кои видове естествен паркет са най-подходящи за кухнята?
Естественият паркет се изработва от различни видове дървесина с различна здравина, устойчивост на влага и издръжливост на износване. За помещения като кухнята, които се характеризират с високи нива на влага и големи температурни амплитуди, се препоръчват основно два вида естествен паркет: от тик и от венге. Висококачествената дървесина на тропическото тиково дърво е изключително здрава, устойчива на износване и непромокаема. Цветът й варира от светложълт до бронзов. Естественият паркет от тикова дървесина се смята за най-устойчив на атмосферни влияния, влага, сол и удари. Ето защо се препоръчва и за открити помещения  като тераси, веранди, летни градини и т.н.

Естественият паркет от венге също се характеризира с отлична износо и влагоустойчивост,  което го прави изключително подходящ за използване в кухнята. Дървесината на венгето е по-тъмна от тази на тиково дърво и варира от светло до тъмнокафяво.

Други видове естествен паркет, които са отлично решение за кухнята, са естественият паркет от дъб и екзотичният естествен паркет от мербау.

Как да предпазим естествения паркет от водата в кухнята?

Как да поддържаме естествения паркет около мивката в кухнята?
Водата е проблем за естествения паркет, само когато е в продължителен контакт с него. Така че, ако не планирате да се наводнявате редовно, няма от какво да се притеснявате. Все пак е хубаво да вземете няколко предпазни мерки, част от които са:

  • винаги да попивате с моп или кърпа капките вода около мивката след миене на чинии – лесно е и ще Ви отнеме само няколко секунди;
  • редовно да проверявате изправността на тръбите в кухнята;
  • редовно да проверявате за течове всички машини в кухнята, работещи с вода: перални, съдомиялни и др.

Как да предпазим естествения паркет в кухнята от пръските при готвене?

Как да поддържаме естествения паркет около печката в кухнята?
Ако готвите с размах като нас, значи целият Ви под е в пръски от мазнина и домати. Когато подът в кухнята Ви е от естествен паркет, ще се наложи да отстранявате тези пръски по най-бързия начин. В противен случай те биха довели до образуването на петна, които не само ще съсипят външния вид на Вашия естествен паркет, но и ще Ви създадат много работа, за да се отървете от тях, като може да се наложи дори повторно циклене и лакиране на паркета.

Как да предпазим естествения паркет в кухнята от падащи остри предмети?

Как да предпазим естествения паркет в кухнята от падащи остри предмети?
Няма как. Просто ще се наложи да станете една идея по-сръчни с ножовете.

Защитете най-чувствителните зони в кухнята с плочки

Един трик, който  можете да използвате, за да повишите устойчивостта на естествения паркет в кухнята, е да го комбинирате с плочки. С плочките, разбира се, се покриват само най-чувствителните зони в кухнята като областите около мивката, готварската печка, пералнята и съдомиялната.  Ние не сме големи привърженици на този подход, но определено не можем да отречем неговата функционалност и практичност.

Алтернативи на естествения паркет в кухнята

Трислойният паркет - отлично решение за Вашата кухня!
Най-добрата алтернатива на естествения паркет в кухнята е трислойният паркет. Благодарение на своята структура (3 напречно разположени един на друг слоя, най-горният от които е от масивна дървесина) трислойният паркет се влияе в много по-малка степен от промените в температурата и влажността на въздуха. Подобно на естествения паркет и трислойният паркет се свива и разширява при промени във влажността и температурата на въздуха, но във много по-малка степен. Ако се спрете на този вариант, Ви препоръчваме да използвате трислойните паркети с марка Weitzer Parkett, Tarkett, Barlinek и Sinteros.