Как да изберете первази за паркет?

Как да изберете первази за паркет
Изборът на первази за паркет е отговорно, но и приятно занимание, защото трудоемката работа по реденето на паркета вече е приключила. Удачният избор на первази подчертава стила и качеството на паркета.

Первазите за паркет имат изцяло декоративен характер. Те се използват за прикриване на фугите между паркета и стените в помещението. Тези фуги в никакъв случай не трябва да са по-широки от 1 сантиметър, защото в противен случай первазът няма да успее да ги прикрие. Освен това первазите за паркет са естетически детайл, който прави помещението визуално просторно и подчертава стила му.

Видове первази за паркет

“Примроус” ЕООД предлага различни видове первази за паркет – дървени, PVC (с или без кабелен канал), фурнировани, алуминиеви и др. Между тях има две основни разлики – едната разлика е в цената, а другата е във височината на перваза (каква част от стената ще покрива).

Дървеният и фурнированият перваз изискват права стена, за да не се получават джобове, които трябва да се силиконизират допълнително. При PVC первазите не съществува този проблем – те винаги прибират плътно до стената.

Как да изберете цвета на первазите за паркет

Цветът на первазите може да бъде съобразен с много детайли в помещението. Той може да бъде съчетан с цвета на пода, с цвета на касата на вратата, а може и да бъде в пълен контраст – изцяло бели первази например. Белият цвят на первазите рамкира пода и стените и позволява на мебелите в помещението да изпъкнат.

Как да изберете размера на первазите за паркет

Размерът на перваза е важен детайл и трябва да бъде съобразен с височината на помещението. Первазите трябва да се подберат така, че да не развалят геометрията на помещението. В малките и по-ниски помещения се препоръчва височината на первазите да е между 45 и 70 мм, а в по-високите помещения по-високите первази създават допълнително усещане за стил и класа.