Модни тенденции при паркетите за 2016

Модни тенденции при паркетите за 2016
Стил, характер, оригиналност и уникалност – така звучат в думи новите модни тенденции при паркетите. Тъмнокафявото, черното, светлосивото и жълтото ще доминират при подовите настилки през 2016. Разнообразието от стилове също ще бъде богато – новите оръжия в арсенала на интериорните дизайнери ще бъдат геометричните фигури при естествения паркет, широките дъски при дюшеметата и трислойните паркети, както и състарените и винтидж декори, които ще превземат общо взето всички видове паркет.

Модни цветове при паркетите за 2016

Тъмнокафяво и черно

2016 година ще е годината на тъмните паркети, т.е. на паркетите с цвят венге, абанос, тъмен орех, еспресо, кафе и т.н. Колкото по-тъмни, толкова по-добре! Черните цветове ще накарат пода Ви да изглежда лъскав, изтънчен, елегантен и скъп. Тъмните нюанси/декори при паркета обаче имат и своите недостатъци – те визуално стесняват пространството, а и върху тях мръсотията, прахът и драскотините се виждат много по-лесно.

Тъмните нюанси ще са хит при паркетите през 2016

Сиво

Точно така! 2016 е годината на противоположностите! Супер тъмните и супер светлите цветове ще превземат интериорния дизайн тази година. Сивите тонове в подовите настилки са топ тенденция през последните години и определено скоро няма да напуснат проектите на интериорните дизайнери. Ако сте решили да ги използвате в дома Ви, заложете на по-светлите и студени нюанси.

Сивите нюанси при паркетите продължават да са актуални и през 2016

Натурални жълти нюанси

Свежите жълти цветове на белия дъб и бамбука придобиват все по-голяма популярност и ще са вторите по актуалност цветови нюанси тази година след тъмните. Ярките им и жизнерадостни тонове ще придадат на дома Ви по-небрежен стил, ще го накарат да изглежда по-светъл и просторен, а и също ще прикрият факта, че не сте го чистили повече от две седмици (за разлика от тъмните нюанси, които ще ви издадат още на първата седмица).

Жълтите нюанси ще превземат паркетите през 2016

Актуални стилове при паркетите през 2016

“Рециклиран” паркет

Това е паркет, който вече веднъж е бил монтиран и използван. Точно така! Говорим за стария паркет или старото дюшеме от къщата на село. Паркет с истинска, десетилетна история! Всички ние искаме да имаме в дома си нещо различно и уникално, което да го отличава от къщата на съседа и рециклираният паркет на 50, 60 и дори повече години ни дава точно това. Тази тенденция е невероятен хит на Запад, но не вярваме да се радва на особен интерес в България.

Рециклираният паркет е топ тенденция на Запад

Състарен паркет

Паркетите със състарен и автентичен вид са един от най-бързо набиращите скорост трендове през последните години. Най-често се използват за постигане на ефекта на т.н. опърпан шик. Другото им голямо предимство – успешно прикриват всички несъвършенства по пода (драскотини, наранявания и др.), както и мръсотията и праха.

За да постигнете ефекта опърпан шик, имате множество опции пред себе си. Всички големи производители на трислоен и ламиниран паркет вече предлагат в колекциите си декори със състарен и винтидж стил. Естественият паркет и дюшемето също подлежат на изкуствено състаряване. За целта има редица техники, но те ще се предмет на цяла една друга публикация.

Състареният паркет е актуална модна тенденция и през 2016

Естествен паркет с характер

През последните години все повече се налага естественият паркет с по-изразена текстура и повече чепчета, оченца, пукнатини и т.н. Точно така – съвършенството се крие в липсата на съвършенство. Трудно е да се каже дали тази тенденция ще се задържи, но ако сте неин привърженик, Ви препоръчваме да се спрете на естествен паркет с по-ниско качество. Колкото е по-ниско качеството му, толкова повече ще са несъвършенствата по него, а съответно и цената му ще е по-ниска! Така ще бъдете в крак с модата на достъпна цена!

Естественият паркет с по-изразена текстура и повече чепчета, оченца и пукнатини ще набира все по-голяма популярност през 2016

Геометрични фигури

Ако досега геометричните фигури имаха запазено място по стените и плотовете, то тази година ще ги виждаме все по-често и под краката си. Забавни, жизнени и привличащи погледа, геометричните мотиви ще придадат бохемски шик на дома Ви и определено няма да останат незабелязани. Ако сте фенове на тази тенденция, естественият паркет е Вашата подова настилка.

Геометричните фигури превземат подовите настилки през 2016

По-широки паркетни дъски

Това не е новина за никой, който има дори бегла представа от тенденциите в подовите настилки през последните… да речем 10 години. Колкото по-широки, толкова по-добре! Дългите и широки паркетни дъски ще накарат дома Ви да изглежда по-голям и просторен и ще му вдъхнат по-съвременен и модерен стил.

За да станете част от тази гореща тенденция, ще трябва да използвате дюшеме или трислоен паркет. “Примроус” ЕООД предлага дъбово и чамово дюшеме с широчина на паркетните дъски от 7 до 20 см и дължина от 40 до 200 см. В магазина ни можете да откриете и различни марки трислоен паркет с широчина до 20 см и дължина до 280 см.

Широките паркетни дъски все повече ще се налагат при дюшеметата и трислойните паркети през 2016

Топ тенденции при материалите и лаковете за паркет

Запомнете три неща:

  1. Коркът, бамбукът и белият дъб ще са на почит през 2016-та.
  2. Лаковете за паркет с матов и сатенен ефект са супер актуални в момента.
  3. Лаковете за паркет с гланцов ефект са вън от играта.

Все по-често ще виждаме корков и бамбуков паркет под краката си през 2016