Как да монтирате сами ламинат Alsapan

Монтаж на ламинат Alsapan с клик система Zip'N'Go
Поставянето на ламинат Alsapan с клик система Zip’N’Go е лесно като детска игра. Трябва само да следвате няколко прости инструкции. Ето ги и тях:

1. Подгответе си всички необходими инструменти, а те са: молив, ножовка, ролетка, мастар, прободен трион и клинове (поставят се за разстояние между стената и ламината). Ламинираният паркет се полага на плаващ принцип, т.е. не са ви необходими пирони или лепило за захващане на паркета към основата (за разлика от естествения паркет и дюшемето).

2. Подготовка на основата – основата, върху която ще се реди ламината, трябва да бъде твърда, суха, равна и почистена от песъчинки, прах и остатъци от други настилки! Използвайте мастара, за да проверите дали подът в помещението е равен. Всички неравности, по-големи от 5 мм на 2 линейни метра, трябва да бъдат загладени.

3. Оставете ламинирания паркет да се темперира (да се приспособи към температурата и влажността на въздуха в помещението) за поне 48 часа. Влажността на въздуха в стаята трябва да е между 40 и 65%, а температурата трябва да е между 12 и 30 градуса.

4. Поставянето на подходяща подложка за ламинат върху основата е следващата задължителна стъпка при монтажа на ламинат Alsapan с клик система Zip’N’Go. Подложките за ламинат се използват с цел: по-плътно прилепване на ламинирания паркет към основата, поемане на денивелационни разлики, предпазване на ламината от влага, шумоизолация и топлоизолация.

5. Реденето на ламинат Alsapan с клик система Zip’N’Go винаги се извършва в посока от ляво надясно. Ламинираният паркет се реди по посока на слънчевата светлина в помещението, а не перпендикулярно на нея. Така снадките стават по-незабележими.

6. При монтажа на ламиниран паркет Alsapan с клик система Zip’N’Go задължително се оставя технологична фуга от 8 мм (при размери на помещението до 8×12 метра) и 12 мм (при размери на помещението до 12×12 метра) между паркета и стените в помещението. Използвайте клиновете, за да оформите и фиксирате фугите. Технологичната фуга позволява на ламинирания паркет свободно да се свива и разширява, като по този начин не се позволява деформацията на паркета.

7. Разминаването между дъските на два съседни реда трябва да е минимум 30 см. Дължината на последната дъска в реда също трябва да е минимум 30 см.

8. След като сглобите две съседни паркетни дъски, изтеглете езичето между тях. Поздравления! Тези дъски вече са здраво свързани благодарение на патентованата клик система Zip’N’Go. Можете да продължите със следващата дъска. НЕ изхвърляйте езичетата! Те ще са ви необходими при евентуален демонтаж и повторен монтаж на ламината.

Поставяне на ламинат Alsapan с клик система Zip'N'Go

9. Широчината на паркетните дъски в последния ред трябва да е минимум 5 см.

10. След като сте поставили и последния ред ламинат, е време за монтажа на первазите и лайсните за паркет. Те придават завършен вид на паркета, а и се използват за прикриване на технологичните фуги.

11. Защитете ламинирания паркет от надраскване, като поставите предпазни подложки за паркет на краката на всички мебели в стаята.

Още полезна информация за монтажа на ламинат Alsapan с клик система Zip’N’Go може да получите от следващите видео клипове. Приятно гледане!