Монтаж на ламинат Classen с клик система Megaloc

Монтаж на ламинат Classen с клик система Megaloc
Монтажът на ламинат Classen вече е лесен като детска игра благодарение на патентованата клик система Megaloc, която съкращава времето за поставяне на ламината до 3 пъти в сравнение със стандартните клик системи! Мегалесно, мегабързо и мегастабилно!

Преди да започнете монтажа на ламинат Classen с клик система Megaloc:

 1. Уверете се, че подът в помещението е сух, чист и равен. Всички неравности, по-големи от 2 мм на 1 линеен метър, трябва да бъдат отстранени.
 2. Уверете се, че старата подова настилка е напълно премахната (балатуми, мокети, килими и т.н.). Не използвайте килими като изолационен материал, тъй като те могат да бъдат засегнати от бактерии или плесени с течение на времето. Това от своя страна може да доведе до появата на неприятни миризми.
 3. Изборът на подходяща подложка за ламинат е следващата задължителна стъпка при монтажа на ламинирания паркет. Подложките за ламинат се използват с цел по-плътно прилепване на ламинирания паркет към основата, поемане на денивелационни разлики, предпазване на ламината от влага, шумоизолация и топлоизолация.
 4. Уверете се, че разполагате със всички инструменти и материали, които са необходими за успешното поставяне на ламината, а те са: молив, ролетка, прободен трион, мастар (използва се за проверка на пода за неравности) и клинове с дебелина 1 см.
 5. Оставете ламинирания паркет да се темперира поне 48 часа в помещението, в което ще бъде положен. Препоръчително е стайната температура да е 20+ °C, а относителната влажност на въздуха да е между 50 и 60%. През това време паркетът трябва да остане във фабричната си опаковка и трябва да бъде подреден по специфичен начин – на купчина, като всеки следващ ред трябва да е перпендикулярен на предходния.
 6. Проверете паркетните дъски за видими дефекти. Никога не използвайте повредени дъски при поставянето на ламината.

При реденето на ламинат Classen с клик система Megaloc има три основни правила:

 1. Ламинатът винаги се реди в посока от ляво надясно.
 2. Ламинатът винаги се реди перпендикулярно на стената (под ъгъл от 90°).
 3. Ламинатът винаги се реди по посока на слънчевата светлина, която влиза в помещението.

Поставяне на ламинат Classen с клик система Megaloc
За да постигнете оптимален резултат при монтажа на ламинат Classen с клик система Megaloc, следвайте следните препоръки на производителя:

 1. Използвайте дистанционни клинове, за да оформите технологична фуга от 10 мм между ламинирания паркет и стените. Тази фуга ще позволи на вече поставения паркет свободно да се свива и разширява и ще го предпази от подуване и деформации. Фугите между ламинирания паркет и стената могат спокойно да бъдат скрити с подходящи первази за паркет, а тези до вратата – с подходящи лайсни за паркет.
 2. Не започвайте и не завършвайте ред с парчета от дъски, които са по-къси от 40 см.
 3. Разминавайте паркетните дъски на съседните редове с минимум 40 см.
 4. При полагането на последния ред не използвайте паркетни дъски с широчина по-малка от ½ от стандартната широчина на дъската. Какво означава това? При монтажа на ламиниран паркет много често се налага да бъде отнета част от широчината на паркетните дъски в последния ред, за да бъдат приведени в съответствие с оставащото разстоянието между предпоследния ред и стената на помещението. Повечето производители на ламиниран паркет съветват потребителите минималната широчина на дъските в последния ред да е между 5 и 6 см. От Classen препоръчват да се запази поне половината от широчината на паркетната дъска.
 5. Преди да пристъпите към рязане на паркетните дъски, уверете се, че сте включили в изчисленията си и необходимата технологична фуга от 1 см между паркета и стените.

След като сте поставили и последния ред ламинат, е време за монтажа на первазите и лайсните за паркет. Те придават завършен вид на паркета.

Защитете ламинирания паркет Classen от надраскване, като поставите предпазни подложки за паркет на краката на всички мебели в стаята. Поставете и изтривалки на вратите, за да предпазите паркета от мръсотия.

Не поставяйте влажни саксии директно върху пода. Винаги използвайте подходяща подложка.
Не излагайте ламината на траен контакт с вода и други течности. Това може да го увреди непоправимо.

Още полезна информация за монтажа на ламинат Classen с клик система Megaloc може да получите от следващото видео. Приятно гледане!