Как да монтирате сами ламинат EGGER

Монтаж на ламинат EGGER с клик система UNIfit
Днес ще ви запознаем с основните стъпки при монтажа на ламинат EGGER с клик система UNIfit!

Първо трябва да проверите пода в помещението за неравности. Всяка неравност по-голяма от 2 мм трябва да бъде отстранена – откритите гърбици и ями трябва да бъдат заравнени и запълнени.

Втората стъпка при монтажа на ламиниран паркет EGGER с клик система UNIfit! е поставянето на подложка за ламинат с подходяща дебелина. “Примроус” ЕООД предлага паркетни подложки с дебелина от 2 мм, 3 мм, 5 мм и 9 мм. Изборът на вида и дебелината на подложката трябва да бъде съобразен със:

  1. вида на подовата настилка, върху която ще се поставя ламината: балатум, мокет, паркет, керамичен под, наличието на подово отопление, типа замазка и др.;
  2. състоянието на подпаркетната основа: влажност, денивелация, температура и др.;
  3. необходимостта от топлоизолация и шумоизолация на помещението.

Следващата задължителна стъпка при монтажа на ламинат EGGER с клик система UNIfit! е да позволите на паркета да се приспособи към климата в помещението – ламинираният паркет EGGER трябва да престои поне 48 часа в помещението, в което ще се монтира, преди да започне реденето му! Освен това температурата в стаята трябва да бъде минимум 18 градуса, а влажността на въздуха да е между 40 и 70%.

Реденето на ламинат EGGER с клик система UNIfit! винаги се извършва в посока от ляво надясно.

Специфичното при монтажа на ламиниран паркет EGGER с клик система UNIfit! е, че първите два реда се сглобяват едновременно:

  1. реденето на ламината започва с поставянето на първата паркетна дъска от първия ред;
  2. продължава с поставянето на първата и втората паркетни дъски от втория ред;
  3. следва поставянето на паркетна дъска в първи ред, след това във втори ред и т.н., докато завършите и двата реда (вижте видеото в края на публикацията).

Всеки нов ред трябва да започва с паркетна дъска с различна дължина. По този начин се гарантира разминаването на късите сглобки на отделните редове. Ако късите сглобки на два или повече реда съвпаднат, това може да доведе до разглобяването на паркета при по-силен натиск.

При монтажа на ламинат EGGER с клик система UNIfit! не използвайте паркетни дъски с дължина под 40 см, както и паркетни дъски с повредени краища! В началото и в края на всеки ред поставяйте клинове. Дебелината на клиновете трябва да е между 8 и 10 мм. Чрез тях вече сглобеният паркет се фиксира и не се позволява неговото движение по време на монтажа. Ако не използвате клинове, цялата конструкция ще играе, в резултат на което ще се появят фуги.

Поставяйте цели паркетни дъски на праговете на вратите! Преди да започнете реденето на ламинирания паркет около вратите, трябва да свалите первазите на касата и да ги подрежете прецизно, за да можете после да подпъхнете ламината под тях. Внимавайте да не подрежете первазите повече от необходимото, защото ще се образуват фуги!

След като поставите и последния ред ламинат, премахнете клиновете между паркета и стените в помещението. Монтирайте подходящи первази за паркет. От магазина на “Примроус” ЕООД можете да закупите дървени первази за паркет, PVC первази с/без кабелен канал, MDF первази, алуминиеви первази и др. Прочетете още: Как да изберете первази за паркет?

Поставете на краката на всички мебели самозалепващи подложки. Така ще предпазите повърхността на ламината от надраскване.

Още полезна информация за монтажа на ламиниран паркет EGGER с клик система UNIfit! може да получите от следващото видео. Приятно гледане!