Как да монтирате сами ламинат Kronoswiss

Монтаж на ламинат Kronoswiss с клик система Crystal-Click
Днес ще ви покажем как да монтирате сами избрания от вас ламинат Kronoswiss с клик система Crystal-Click. Изключително важно е, преди да започнете да поставяте ламинирания паркет, да се уверите, че подът в помещението е равен. Прочетете още: Как да проверите дали подът ви е равен?

Ако започнете да редите ламината без да сте се уверили, че подът ви е нивелиран, рискувате паркетът да започне да пружинира на местата, където има вдлъбнатини или изпъкналости, което ще доведе до счупване на клик системата (кликовете) и разпадане на паркета.

Влажността на въздуха в стаята, в която ще се поставя ламинатът, трябва да е между 40 и 70%, а температурата да е между 15 и 30°C. Ламинираният паркет трябва да престои минимум 48 часа в помещението, в което ще се монтира, преди да започнете монтажът му.

Следващата задължителна стъпка при монтажа на ламинат Kronoswiss с клик система Crystal-Click е поставянето на подходяща (най-често полиетиленова) подложка за ламинат. Подложката за ламинат се полага с цел:

 1. шумо- и топлоизолация на помещението;
 2. предпазване на ламината от влага;
 3. обиране на малките неравности по пода;
 4. намаляване на вибрациите, които възникват при ходене върху паркета;
 5. предотвратяване на процеса на триене между пода в помещението и ламинирания паркет, което осигурява по-дълъг живот на паркета.

Какво да НЕ правите при монтаж на ламиниран паркет Kronoswiss:

 1. Ламинатите Kronoswiss не се заковават към пода!
 2. Ламинатите Kronoswiss не се лепят с лепило към пода!
 3. Не поставяйте лепило в сглобките (в кликовете)!
 4. Никога не започвайте и не завършвайте ред с паркетна дъска, която е по-къса от 35 см.!
 5. Никога на използвайте повредени паркетни дъски при реденето на ламината!

След като сте приключили с поставянето на ламината, поставете на краката на всички мебели самозалепващи подложки за мебели. Така ще предпазите повърхността на ламинирания паркет от надраскване.

Още полезна информация за монтажа на ламинат Kronoswiss с клик система Crystal-Click може да получите от следващото видео. Приятно гледане!

2 thoughts on “Как да монтирате сами ламинат Kronoswiss

 1. Защо трябва ламинатът да престоява 48 часа преди да се монтира? Толкова много ли са чувствителни плоскостите на температурните разлики?

  1. Здравейте,

   Правилото на 48-те часа е валидно за всички марки ламиниран паркет – Alsapan, Classen, EGGER, Kronoswiss, Kronotex и т.н. През тези 48 часа ламинатът се приспособява към климата в помещението (температурата и относителната влажност на въздуха), което предотвратява измятанията и усукванията на паркета впоследствие.

   Поздрави,
   Екипът на “Примроус” ЕООД

Comments are closed.