Как да монтирате сами ламинат Kronotex

Монтаж на ламинат Kronotex с клик система Clic2Clic
Днес ще ви дадем няколко ценни съвета за монтажа на ламинат Kronotex с клик система Clic2Clic. Винаги, преди да започнете поставянето на ламината, трябва да проверите дали подът в помещението е равен. Това можете да направите с помощта на лазер, воден шланг, мастар и др. Трябва да проверите и за наличието на ями и гърбици по пода, чиято дълбочина и съответно височина превишават 2 мм. Те трябва да бъдат премахнати.

Следващите задължителни стъпки при монтажа на ламиниран паркет Kronotex с клик система Clic2Clic са изборът и полагането на подходяща подложка за ламинат. В магазина на „Примроус“ ЕООД ще откриете огромно разнообразие от подложки за ламиниран паркет:

 1. полиетиленова подложка;
 2. полиетиленова подложка с покритие от алуминиево фолио;
 3. фибранова подложка (екструдиран полистирол XPS);
 4. влагонепропусклива подложка (Aqua Stop);
 5. кокосова подложка;
 6. подложка ComforTec;
 7. фабрична подложка Silenzio и др.

Подложките за ламинат се различават по своите топло и шумоизолационни качества, устойчивостта им на влага и натоварване, способността им да покриват денивелационни разлики и др.

Реденето на ламинат Kronotex с клик система Clic2Clic винаги се извършва в посока от ляво надясно. Дължината на първата дъска във всеки нов ред трябва да е различна и да не съвпада с дължината на първата дъска от предходния ред. Използването на тази техника за редене гарантира разминаването на късите сглобки (т.е. те няма да са на една линия), в резултат на което паркетът ще стане по-стабилен.

При монтажа на ламиниран паркет Kronotex с клик система Clic2Clic никога не започвайте и не завършвайте ред с паркетна дъска с дължина под 40 см. Ако се окаже, че дължината на последната дъска в реда е под 40 см, ще се наложи да скъсите първата дъска в същия ред, така че дължината и на двете дъски да е над 40 см.

Фиксирайте първите няколко реда с клинове. Клиновете се поставят между паркета и стените на помещението. Не използвайте клинове с дебелина над 1 см. След като приключите с реденето на ламината, премахнете клиновете и покрийте фугите с декоративни первази за паркет.

Когато стигнете до последния ред, е възможно оставащото пространство между вече поставения паркет и стената да е по-малко от широчината на паркетната дъска. Ще се наложи да скъсите паркетната дъска по дължина. Препоръчително е широчината на паркетните дъски в последния да е минимум 6 см.

Какво да НЕ правите при монтажа на ламиниран паркет Kronotex:

 1. ламинираният паркет Kronotex не се заковава към пода;
 2. ламинираният паркет Kronotex не се лепи с лепило към пода;
 3. не поставяйте лепило и в сглобките (в кликовете) на паркета;
 4. никога на използвайте повредени паркетни дъски при поставянето на ламинирания паркет.

След като сте приключили с поставянето на ламината:

 1. монтирайте декоративните первази за паркет;
 2. монтирайте декоративните лайсни за паркет;
 3. поставете на краката на всички мебели самозалепващи подложки за мебели. Така ще предпазите повърхността на ламината от надраскване.

Още полезна информация за монтажа на ламинат Kronotex с клик система Clic2Clic може да получите от следващото видео. Приятно гледане!