Редене на трислоен паркет Barlinek с подложка

Редене на трислоен паркет Barlinek
Научете как да монтирате бързо и лесно своя трислоен паркет Barlinek с клик система Barclick! Трислойният паркет Barlinek е естествен продукт от истинско дърво! Паркетните дъски от 100% масивна дървесина са по-здрави и по-трайни от синтетичните имитации. За разлика от ламинираните паркети, трислойният паркет Barlinek създава приятно усещане за топлина при допир, не се наелектризира и не привлича прах и акари, което го прави идеалното решение за страдащите от алергии.

Влажността на продуктите от масивна дървесина (каквито са естественият и трислойният паркет) силно се влияе от климатичните условия в помещението. Поради тази причина понякога естественият паркет скърца, набъбва или изсъхва (в резултат на което се напуква). Но не и трислойният паркет Barlinek! Той е направен не от един, а от три слоя истинско дърво, които са подредени перпендикулярно (напречно) един на друг, което го прави устойчив на промените във влажността и температурата на въздуха и гарантира липсата на каквито и да е усуквания и измятания.

Трислойният паркет Barlinek осигурява и перфектна звукоизолация. Освен това може да се цикли и лакира многократно!

Стъпка 1: Избор на техника за редене на трислойния паркет

Как се реди трислоен паркет Barlinek?
Трислойният паркет Barlinek може да се реди на плаващ принцип (с подложка). Тази бърза и проста техника за монтаж Ви позволява да инсталирате пода сами, без да се налага да наемате майстор или експерт. При нея паркетните дъски се захващат една за друга чрез клик система и НЕ се лепят към основата (замазката) с лепило. Патентованата клик система Barclick прави монтажа, демонтажа и пренареждането на трислойния паркет Barlinek лесни като детска игра. Днес ще разгледаме именно тази техника за редене.

Алтернативната техника за редене е редене с лепене към основата (замазката) – при нея паркетните дъски се залепват към пода, което осигурява по-голяма стабилност на подовата настилка, особено когато тя се полага в помещения с голяма квадратура.

Трислойният паркет Barlinek е фабрично лакиран и няма нужда от допълнителна обработка с каквито и да било вакси, масла или лакове. Така подът Ви е готов за употреба веднага след инсталацията му!

Стъпка 2: Подготовка на необходимите инструменти

Поставяне на трислоен паркет Barlinek
За монтажа на трислойния паркет Barlinek ще са ви необходими следните инструменти: молив, ножовка, ролетка, мастар (нивелир), дървени клинове с дебелина 15 мм, скоба и преса за паркет, електрически трион, прахосмукачка, предпазни очила и ръкавици.

Стъпка 3: Подготовка на трислойния паркет и на основата

Монтаж на трислоен паркет Barlinek
Подовата основа, върху която ще се поставя трислойният паркет Barlinek, трябва да отговаря на следните изисквания:

  1. Да бъде здрава (без пукнатини), стабилна и добре почистена с прахосмукачка.
  2. Да бъде равна – максимално допустимото отклонение е 3 мм на 2 линейни метра. Всички други неравности трябва да бъдат заравнени, преди да започне полагането на паркета.
  3. Да бъде суха – максимално допустимата влажност на подовата основа е както следва: за бетон – 2%, за дърво – 8%, за анхидрит – 0,5%.

Относителната влажност на въздуха преди, по време и след инсталацията на трислойния паркет трябва да бъде между 45 и 60%, а температура на въздуха трябва да бъде между 18 и 24°C.

Трислойният паркет Barlinek трябва да бъде оставен да се приспособи за минимум 48 часа към тези условия, като през това време той трябва да остане в оригиналната си опаковка.

Внимание! Не премахвайте и не нарушавайте цялостта на фабричната опаковка! Пакетите се разопаковат единствено и само непосредствено преди монтажа на трислойния паркет.

Стъпка 4: Определяне на посоката на редене на трислойния паркет

Редене на трислоен паркет Barlinek с клик система Barclick
Посоката на редене на трислойния паркет зависи от размерите на помещението и от посоката, от която идва светлината в помещението. Ако размерите (дължината и ширината) на стаята са под 8 метра, то паркетът се реди перпендикулярно на прозореца, който е основен източник на слънчева светлина.

Ако някоя от стените е по-дълга от 8 метра или помещението е продълговато и тясно (най-често коридор), дъските трябва да се движат по дължината на помещението, независимо от посоката на светлината.

Стъпка 5: Редене на трислойния паркет

Как се реди трислоен паркет Barlinek с клик система Barclick?
Реденето на трислойния паркет Barlinek започва с полагането на подходяща подложка за паркет. Запомнете:

  1. Винаги оставяйте разстояние от 10 мм между подложката и стените в помещението.
  2. Отделните ленти на подложката за паркет не трябва да се застъпват, но краищата им трябва да се плътно долепени един към друг.

След като сте поставили подложката за паркет, измерете ширината на помещението. Приспаднете ширината на дистанционните фуги (обикновено 2 х 15 мм) и разделете получената стойност от 207 мм, т.е. ширината на всяка дъска. Това ще Ви позволи да изчислите колко реда дъски ще трябва да поставите/инсталирате и каква ще бъде ширината на последния ред с дъски. Ако оставащото пространство за последния ред е по-малко от 75 мм, ще трябва да намалите ширината и на първия ред с дъски.

Запомнете! Трислойният паркет Barlinek е продукт от истинско дърво, т.е. всяка паркетна дъска има уникална шарка и текстура. Препоръчваме Ви първоначално да подредите всички дъски на пода (без да ги сглобявате), за да напаснете шарките, и чак след това да започнете монтажа на трислойния паркет.

Поставяне на трислоен паркет Barlinek с клик система Barclick
Огледайте всички дъски за видими дефекти и повреди преди и по време на инсталацията! Не използвайте дефектните и повредени дъски (ако има такива) при монтажа на трислойния паркет!

Трислойният паркет Barlinek се реди от ляво надясно. Винаги оставяйте фуга от 15 мм между паркета и всички стени в помещението. Такава фуга трябва да има и около всички стъпала, тръби, колони, камини и т.н. Фугата се оформя с помощта на дървени клинове с дебелина 15 мм. При преход към друга подова настилка и на праговете на вратите тази фуга трябва да е от 25 мм. В много големи помещения (с размери над 8 метра) фугите трябва да са по-големи.

Важно! Дължината на първата и последната дъска във всеки ред не може да е по-малка от 50 см. Освен това късите краища на дъските в съседните редове трябва да се разминават с минимум 50 см.

Стъпка 6: Монтаж на первази и лайстни за паркет

Монтаж на трислоен паркет Barlinek с клик система Barclick
След като сте поставили и последния ред паркет, премахнете дървените клиновете и монтирайте подходящи первази и лайстни за паркет, които ще прикрият фугите и ще придадат елегантен и стилен завършек на пода.

Новоположеният паркет може да бъде използван веднага след монтажа на первазите и лайстните за паркет.

Още полезна информация за монтажа на трислоен паркет Barlinek с клик система Barclick може да получите от следващото видео. Приятно гледане!

За да видите това видео, трябва да разрешите използването на Маркетингови бисквитки тук: Настройки на бисквитките.