Редене на трислоен паркет Tarkett с подложка

Полагане на трислоен паркет Tarkett с подложка
Днес ще ви запознаем с основните стъпки при монтажа на трислойния паркет Tarkett. Тези стъпки са различни в зависимост от техниката за редене на паркет, която ще използвате. Техниките за редене на трислоен паркет са две.

  1. Стандартно редене с използване на подложка (плаваща инсталация). Плаваща инсталация означава, че трислойният паркет по никакъв начин не се захваща за основата, т.е. не се използват пирони или лепило. Тази техника за редене е характерна за всички видове ламиниран паркет. Днес ще разгледаме именно нея.
  2. Редене с лепене към основата. Ако поставяте трислойния паркет Tarkett в много големи помещения (с широчина или дължина над 10 метра), ви препоръчваме да се спрете на тази техника за редене. Така съществено ще намалите риска от огъване и деформиране на трислойния паркет. Реденето с лепене към основата е характерно за монтажа на естествен паркет и дюшеме.

Реденето на трислойния паркет Tarkett е лесно! Изключителната лекота на монтажа му се дължи на фабрично вградената в трислойния паркет клик система. Трислойните паркети Tarkett се предлагат с два вида клик системи – T-Lock и 2-Lock. T-Lock е “класиката в жанра”, докато 2-Lock е от новото поколение клик системи на Tarkett, които съкращават наполовина времето за редене на паркета.

Стъпка 1: Необходими инструменти

Как се реди трислоен паркет Tarkett с подложка?
За монтажа на трислойния паркет Tarkett ще са ви необходими следните инструменти: молив, ножовка, ролетка, мастар (нивелир), клинове, прободен трион (или ръчен трион), бормашина, прахосмукачка, предпазни очила и ръкавици.

Стъпка 2: Подготовка на основата

Поставяне на трислоен паркет Tarkett с подложка
За да си осигурите плавна и безпроблемна инсталация, е важно да подготвите повърхността, върху която ще поставите паркета. Тъй като инсталацията ще е плаваща, трислойният паркет Tarkett може да се монтира директно върху съществуващата подова настилка, ако тя е от естествен паркет, ламиниран паркет, балатум, PVC или плочки.

Уверете се, че основата, върху която ще полагате трислойния паркет, е суха, здрава, равна и чиста. Отстранете всички неравности и винаги използвайте подходяща подложка за паркет. Ако основата е бетон или друга настилка с високо съдържание на влага, трябва да използвате влагонепропусклива подложка (Aqua Stop), която да не позволява проникването на влагата от основата към паркета. Ако живеете в панелен блок, е добре да помислите за подложка с по-добри топло и шумоизолационни качества. А защо не и двете!

Трислойният паркет Tarkett може да се монтира и върху подово отопление. Внимание! Отоплителната система трябва да бъде проектирана по такъв начин, че подът да се нагрява равномерно и в нито една точка температурата му да не превишава 27°C.

Стъпка 3: Подготовка на трислойния паркет

Монтаж на трислоен паркет Tarkett с подложка
Трислойният паркет Tarkett трябва да бъде оставен да се приспособи към температурата и влажността на въздуха в помещението, в което ще се монтира, за минимум 48 часа. През това време трислойният паркет Tarkett трябва да остане в оригиналната си опаковка.

Внимание! Не премахвайте и не нарушавайте цялостта на полиетиленовата обвивка на пакетите! Пакетите се разопаковат единствено и само непосредствено преди монтажа на трислойния паркет.

Относителната влажност на въздуха преди, по време и след инсталацията на трислойния паркет трябва да бъде между 30% и 60%, а температура трябва да бъде най-малко 18°C.

Стъпка 4: Определяне на посоката на редене на трислойния паркет

Инсталация на трислоен паркет Tarkett с подложка
Основното правило при редене на трислоен и ламиниран паркет е, че паркетът трябва да се реди по посоката (т.е. успоредно) на светлината, влизаща в помещението. Ако стаята е тясна, като коридор, дъските трябва да се движат по дължината на помещението, независимо от посоката на светлината.

Стъпка 5: Редене на трислойния паркет

Редене на трислоен паркет Tarkett с подложка
Внимание! Трислойният паркет Tarkett е натурален продукт, т.е. леки вариации в цветовите нюанси и текстурата на паркета от отделните пакети (опаковки) са не само възможни, но и напълно нормални. Препоръчваме ви при реденето на трислойния паркет Tarkett да смесвате дъските от няколко различни пакета, за да постигнете хомогенен вид на пода.

Трислойният паркет Tarkett е изработен от дървен материал, който има свойството да се “движи”, т.е. да се разширява и свива в зависимост от това как вътрешният климат в помещението се променя през годината. Следователно трябва да оставите пространство/фуга от минимум 8-10 мм между пода и стените в цялото помещение. Такава фуга трябва да се оформи и около всички прагове, стъпала, тръби, колони, камини, при преход към друга подова настилка и т.н. За целта можете да използвате разделители/клинове с дебелина 8-10 мм. Неспазването на това изискване може да доведе до огъване и деформиране на трислойния паркет.

Внимателно измерете помещението, за да определите широчината на последния ред с дъски. Не забравяйте да включите и широчината на фугите между паркета и стените в изчисленията. Ако широчината на последния ред е по-малка от 50 мм, ще трябва да намалите широчината на дъските в първия ред. Направете това измерване, преди да започнете реденето на трислойния паркет!

Огледайте всички дъски за видими дефекти и повреди преди и по време на инсталацията. Не използвайте дефектните и повредени дъски (ако има такива) при монтажа на трислойния паркет.

Реденето на трислойния паркет Tarkett винаги се извършва в посока от ляво надясно.

При паркетни дъски с дължина по-малка или равна на 1250 мм:

  • дължината на първата и последната дъска във всеки ред трябва да е минимум 30 см;
  • късите краища на дъските в съседните редове трябва да се разминават с минимум 30 см.

При паркетни дъски с дължина по-голяма от 1250 мм:

  • дължината на първата и последната дъска във всеки ред трябва да е минимум 50 см;
  • късите краища на дъските в съседните редове трябва да се разминават с минимум 50 см.

Стъпка 6: Монтаж на первази и лайстни за паркет

След като всички дъски са успешно инсталирани, извадете клиновете и монтирайте подходящи первази и лайстни за паркет, които ще прикрият фугите и ще придадат елегантен и завършен вид на интериора.

За да предпазите прекрасния ви нов паркет, поставете подложки или друг вид защита на краката на всички мебели в помещението.

Още полезна информация за монтажа на трислоен паркет Tarkett с клик система 2-Lock може да получите от следващото видео. Приятно гледане!

За да видите това видео, трябва да разрешите използването на Маркетингови бисквитки тук: Настройки на бисквитките.