Редене на трислоен паркет Weitzer Parkett

Редене на трислоен паркет Weitzer Parkett
Трислойният паркет Weitzer Parkett може да се монтира по два начина:

  1. стандартно редене с използване на подложка;
  2. редене с лепене към основата (замазката).

При стандартното редене с използване на подложка реденето на трислойния паркет не се различава по нищо от реденето на ламиниран паркет. И в двата случая паркетът се полага на плаващ принцип, т.е. не са ви необходими пирони или лепило за захващане на паркета към основата.

Друга прилика между трислойния и ламинирания паркет е, че и двата вида паркет се монтират благодарение на клик система. Патентованата клик система на Weitzer Parkett ви гарантира 30 години безпроблемна експлоатация на трислойния паркет (при правилна поддръжка на паркета). Освен това паркетните дъски (ламелите) на трислойния паркет са по-дебели от паркетните дъски на ламинирания паркет, в резултат на което клик системата на трислойния паркет е с по-дебел (по-висок) профил и съответно е значително по-здрава и издръжлива на натоварване.

Трислойният паркет, също както и ламинирания паркет, е винаги фабрично лакиран и готов за полагане, т.е. няма нужда от циклене и лакиране при поставянето му (за разлика от естествения паркет и дюшемето).

Трислойният паркет Weitzer Parkett не трябва да се поставя (монтира) във влажни и мокри помещения!

Редене на трислоен паркет Weitzer Parkett с използване на подложка

Редене на трислоен паркет Weitzer Parkett с използване на подложка
1. Необходими инструменти: молив, ножовка, ролетка, мастар, гумен чук, прободен трион и клинове.

2. Премахнете изцяло старата подова настилка (килими, мокети, балатуми и т.н.), преди да започнете реденето на трислойния паркет.

3. Уверете се, че подът в помещението е здрав, чист, сух и равен. Проверете го за неравности с помощта на мастар (нивелир). Всички неравности, по-големи от 2 мм на 1,2 линейни метра, трябва да бъдат отстранени. Неспазването на това изискване може да доведе до огъване (пружиниране) на трислойния паркет на отделни места, което от своя страна може да повреди свързващия механизъм (клик систамата).

4. Поставяйте (монтирайте) трислойния паркет Weitzer Parkett само в помещения, който са готови за обитаване! Това означава, че относителната влажност на въздуха в тези помещения не трябва да е под 40% през зимата и над 60% през лятото. Стайната температура трябва да е около 20°C.

5. Оставете трислойния паркет Weitzer Parkett да се аклиматизира в продължение на няколко дни (минимум 48 часа) на мястото, където ще бъде монтиран! През това време трислойният паркет трябва да остане в оригиналната си опаковка, чиято цялост не трябва да бъде нарушавана! Трислойният паркет Weitzer Parkett се разопакова само непосредствено преди поставянето му!

6. Реденето на трислойния паркет Weitzer Parkett не може да започне преди поставянето на подходяща подложка за паркет, която предпазва трислойния паркет от влага, а също така осигурява шумоизолация и топлоизолация на помещението. Не използвайте подложки, които са твърде меки. Употребата им може да предизвика огъване (пружиниране) на трислойния паркет, в резултат на което е възможно да се наруши цялостта му.

7. Трислойният паркет Weitzer Parkett е натурален продукт, изработен от масивна дървесина. Леки вариации в цветовите нюанси и текстурата на паркета от отделните пакети (опаковки) са не само възможни, но и напълно нормални. Затова екипът на “Примроус” ЕООД ви препоръчва при реденето на паркета да използвате едновременно паркетни дъски от 3-4 различни пакета.

8. Проверете всяка паркетна дъска за видими дефекти, преди да пристъпите към монтажа й! Всички дефекти, открити след поставянето на трислойния паркет, не се покриват от гаранцията.

9. Трислойният паркет Weitzer Parkett се реди по посока на влизащата в помещението дневна светлина. В малките и тесни помещения (като коридорите например) монтажът винаги трябва да следва дължината на стаята (пространството).

10. Реденето на трислойния паркет Weitzer Parkett винаги се извършва в посока от ляво надясно.

11. Винаги оставяйте разстояние (фуга) от 10 мм между трислойния паркет и стените в помещението. Можете да използвате клинове с подходяща дебелина, за да поддържате необходимата дистанция. В помещения с дължина над 8 м е препоръчително да се остави по-голяма фуга (15 мм), която да гарантира свободното и безпроблемно разширяване и свиване на паркета.

12. Разминавайте паркетните дъски в съседните редове с поне 40 см, за да получите стабилна и устойчива конструкция.

13. Когато достигнете до последната дъска в реда: 1. измерете оставащото разстояние до стената, 2. намалете измерената дължина с 10 мм (т.е. с размера на фугата между паркета и стената), 3. отрежете дъската. Ако остатъкът от дъската е по-дълъг от 40 см, той може да се използва като първа дъска на/във втория ред и т.н.

14. Много често широчината на последния ред е по-малка от широчината на паркетните дъски. В такъв случай: 1. измерете оставащото разстояние до стената (широчината на последния ред), 2. намалете измерената широчина с 10 мм (т.е. с размера на фугата между паркета и стената), 3. отрежете дъската. Залепете с лепило последния към предпоследния ред, ако широчината му е под 10 см!

15. Не позволявайте директен контакт между трислойния паркет Weitzer Parkett и тръбите на парното – осигурете минимум 10 мм разстояние между тръбите на парното и паркета.

16. Придайте завършен вид на новия ви под с первази и лайстни за паркет в подходящи цветови нюанси.

Редене на трислоен паркет Weitzer Parkett с лепене към основата (замазката)

Редене на трислоен паркет Weitzer Parkett с лепене към основата (замазката)
Необходими инструменти: молив, ножовка, ролетка, мастар, гумен чук, прободен трион, подходящо лепило, назъбена шпакла №5, клинове.

Единствената разлика между двата вида редене е в това, че тук не се поставя подложка, а трислойният паркет се лепи директно към основата (замазката) с помощта на специално лепило. Лепилото се нанася равномерно с назъбена шпакла. Времето между нанасянето върху основата и полагането на паркета е около 10 мин. Затова не нанасяйте лепилото предварително върху по-големи площи, отколкото можете да налепите за това време. Не забравяйте да оставите фуга от 10 мм между паркета и стените! Използвайте клинове, за да фиксирате паркета на необходимата дистанция.

И двата метода за редене на трислоен паркет са нагледно представени и в следващото видео. От него ще получите още много ценни съвети за монтажа на трислоен паркет Weitzer Parkett. Приятно гледане!