Как да изберете цвят за Вашия естествен паркет?

Как да изберете най-подходящия цвят естествен паркет за Вашия дом?
Кой е най-подходящият цвят естествен паркет за моя дом? Това е въпрос, на който трудно може да се даде еднозначен отговор. Тъмните паркети ще придадат на дома Ви по-стилен, елегантен и луксозен вид, докато светлите паркети ще го накарат да изглежда по-просторен и светъл. Във всички случаи, преди да решите окончателно, трябва да вземете предвид няколко изключително важни фактора, а именно:

  1. Какви са актуалните тенденции при естествените паркети?
  2. Какви са Вашите лични предпочитания?
  3. Кои цветове изискват по-редовна поддръжка и почистване – светлите или тъмните? Колко често сте склонни да чистите и колко сте взискателни по отношение на хигиената и мръсотията?
  4. При кои цветове естествен паркет драскотините се виждат по-малко?
  5. Как влияят домашните Ви любимци върху състоянието на естествения Ви паркет и как да подберете подходящ цвят според домашния Ви любимец?
  6. Какви са размерите на стаята, в която ще се поставя паркетът? Колко светлина навлиза в нея? Какви са източниците на тази светлина? Какъв е цветът на стените?
  7. Как да комбинирате успешно цвета на паркета с цвета на останалите мебели в дома Ви и т.н.

Кои са актуалните тенденции при естествените паркети?

Кои са актуалните тенденции при естествените паркети през 2016
2016 година ще е годината на тъмните естествени паркети, т.е. на паркетите с цвят еспресо, кафе, тъмен орех, абанос, венге и т.н. Колкото по-тъмни, толкова по-добре! На второ място по актуалност се нареждат натуралните и топли жълти нюанси на бамбука и белия дъб, както и сивите и белите нюанси.

Но само защото тъмните нюанси са на мода, това не означава, че те са най-добрият избор за Вашия дом. Нашият съвет е преди всичко да се доверите на личните Ви вкус и светоусещане, за да създадете дом, в който да се чувствате щастливи.

Естествените паркети и мръсотията

Кои цветове естествен паркет са най-лесни за поддръжка?
Истината е, че естествените паркети с по-светли тонове прикриват изключително умело мръсотия, прах, косми, наранявания, драскотини и т.н., докато тъмните нюанси правят точно обратното – излагат ги на показ. Или казано по друг начин – светлите естествени паркети ще бъдат Ваши съюзници в мързелуването, докато естествените паркети в тъмната палитра ще Ви предадат още на 3-тия ден. И ако все пак държите на тъмните нюанси, просто не залагайте на най-наситените, а се спрете на нещо по-неутрално – като тъмния орех например.

Друг трик, който можете да приложите, е използването на лак за паркет с матов или сатенен ефект. С тези лакове мръсотията, надраскванията, вдлъбнатините и неравностите личат по-малко, независимо от цвета на паркета.

И разбира се (не) на последно място съществува и една друга възможност – да чистите дома си по-често. Да, мили дами. Красотата изисква жертви! Както Вашата, така и тази на дома Ви!

При кои естествени паркети драскотините се виждат по-лесно – при тъмните или при светлите?

Какви са предимствата и недостатъците на светлите и тъмните естествени паркети?
При тъмните естествени паркети драскотините се виждат много по-ясно и отчетливо, особено ако са били подложени на допълнителна обработка (тониране) с цел постигане на по-наситени и тъмни нюанси. В такъв случай, ако държите паркетът Ви да изглежда винаги перфектно, решението е едно – циклене, тониране и лакиране на паркета през по-кратки интервали от време – на всеки 3-4 години например.

План “Б” за справяне с драскотините са набиращите популярност маркери за естествен паркет. Те не са перфектно решение, но определено ще Ви помогнат бързо и лесно да прикриете несъвършенствата по Вашия под, особено когато става дума само за няколко драскотини.

Естественият паркет и домашните любимци

Кои цветове естествен паркет са най-подходящи, когато имате домашни любимци?
Кои цветове естествен паркет са най-подходящи, когато имате домашни любимци? Определено светлите и натурални цветове. Причината е пределно ясна – те прикриват драскотините по-добре. Ако пък сте избрали тъмен паркет за дома Ви, горещо Ви препоръчваме да положите допълнителен слой полиуретанов лак. Той ще направи паркета Ви по-малко податлив на износване и надраскване.

Как ще повлияе цветът на паркета на пространството в дома Ви?

Какви са плюсовете и минусите на светлите и тъмните естествени паркети?
По правило черните и тъмни цветове визуално стесняват пространството, докато белите, сивите и жълтите тонове придават по-светъл и просторен вид на всяко помещение. Това до голяма степен е вярно, но истината е, че представата ни за пространство се определя от комбинацията на цветовете на пода и стените, а не само от цвета на пода.

Ако предпочитате тъмен паркет, но се притеснявате, че стаята Ви ще изглежда твърде малка и тясна, най-доброто, което можете да направите, е да внесете повече светлина в помещението. Големите прозорци и стъклените входни врати определено ще Ви помогнат в това начинание.

Как да изберете цвета на паркета според цвета на мебелите и обратното?

Как да съчетаем цвета на естествения паркет с цвета на мебелите?
Вярвате или не, почти всички тъмни и светли естествени паркети могат успешно да се комбинират с почти всички цветове мебели. Основната причина за това е, че натуралните цветове на естествения паркет се неутрални.

Не така лесни за комбиниране са обаче червените и махагоновите цветове. Не Ви съветваме да използвате естествен паркет с червеникави нюанси, какъвто е паркетът от череша например. Първо, защото са изключително демоде. И второ, защото не създават синергия, а се “борят” с другите цветове в помещението. Ако пък мебелите в дома Ви са решени в червени или махагонови цветове, тогава най-добре е да се спрете на естествен паркет с кафяви оттенъци, какъвто е паркетът от орех.

Как най-успешно да комбинирате цвета на естествения паркет с цвета на кухненските шкафове?

Как успешно да комбинираТе цвета на естествения паркет с цвета на кухненските шкафове?
Ключовата дума тук е контраст. Винаги трябва да търсите ясно изразен контраст между цвета на естествения паркет и цвета на кухненските шкафове. В повечето случаи по-тъмните паркети изглеждат по-добре, когато са в комбинация с по-светли шкафове и обратното. Изключение правят шкафовете от масивна дървесина, които са боядисани в бяло. Те се комбинират без проблем със всички цветове паркет.