Как да изберете цвят за Вашия естествен паркет?

Как да изберете най-подходящия цвят естествен паркет за Вашия дом?
Кой е най-подходящият цвят естествен паркет за моя дом? Това е въпрос, на който трудно може да се даде еднозначен отговор. Тъмните паркети ще придадат на дома Ви по-стилен, елегантен и луксозен вид, докато светлите паркети ще го накарат да изглежда по-просторен и светъл. Във всички случаи, преди да решите окончателно, трябва да вземете предвид няколко изключително важни фактора, а именно:

  1. Какви са актуалните тенденции при естествените паркети?
  2. Какви са Вашите лични предпочитания?
  3. Кои цветове изискват по-редовна поддръжка и почистване – светлите или тъмните? Колко често сте склонни да чистите и колко сте взискателни по отношение на хигиената и мръсотията?
  4. При кои цветове естествен паркет драскотините се виждат по-малко?
  5. Как влияят домашните Ви любимци върху състоянието на естествения Ви паркет и как да подберете подходящ цвят според домашния Ви любимец?
  6. Какви са размерите на стаята, в която ще се поставя паркетът? Колко светлина навлиза в нея? Какви са източниците на тази светлина? Какъв е цветът на стените?
  7. Как да комбинирате успешно цвета на паркета с цвета на останалите мебели в дома Ви и т.н.

Кои са актуалните тенденции при естествените паркети?

Кои са актуалните тенденции при естествените паркети през 2016
2016 година ще е годината на тъмните естествени паркети, т.е. на паркетите с цвят еспресо, кафе, тъмен орех, абанос, венге и т.н. Колкото по-тъмни, толкова по-добре! На второ място по актуалност се нареждат натуралните и топли жълти нюанси на бамбука и белия дъб, както и сивите и белите нюанси.

Но само защото тъмните нюанси са на мода, това не означава, че те са най-добрият избор за Вашия дом. Нашият съвет е преди всичко да се доверите на личните Ви вкус и светоусещане, за да създадете дом, в който да се чувствате щастливи.

Естествените паркети и мръсотията

Кои цветове естествен паркет са най-лесни за поддръжка?
Истината е, че естествените паркети с по-светли тонове прикриват изключително умело мръсотия, прах, косми, наранявания, драскотини и т.н., докато тъмните нюанси правят точно обратното – излагат ги на показ. Или казано по друг начин – светлите естествени паркети ще бъдат Ваши съюзници в мързелуването, докато естествените паркети в тъмната палитра ще Ви предадат още на 3-тия ден. И ако все пак държите на тъмните нюанси, просто не залагайте на най-наситените, а се спрете на нещо по-неутрално – като тъмния орех например.

Друг трик, който можете да приложите, е използването на лак за паркет с матов или сатенен ефект. С тези лакове мръсотията, надраскванията, вдлъбнатините и неравностите личат по-малко, независимо от цвета на паркета.

И разбира се (не) на последно място съществува и една друга възможност – да чистите дома си по-често. Да, мили дами. Красотата изисква жертви! Както Вашата, така и тази на дома Ви!

При кои естествени паркети драскотините се виждат по-лесно – при тъмните или при светлите?

Какви са предимствата и недостатъците на светлите и тъмните естествени паркети?
При тъмните естествени паркети драскотините се виждат много по-ясно и отчетливо, особено ако са били подложени на допълнителна обработка (тониране) с цел постигане на по-наситени и тъмни нюанси. В такъв случай, ако държите паркетът Ви да изглежда винаги перфектно, решението е едно – циклене, тониране и лакиране на паркета през по-кратки интервали от време – на всеки 3-4 години например.

План “Б” за справяне с драскотините са набиращите популярност маркери за естествен паркет. Те не са перфектно решение, но определено ще Ви помогнат бързо и лесно да прикриете несъвършенствата по Вашия под, особено когато става дума само за няколко драскотини.

Естественият паркет и домашните любимци

Кои цветове естествен паркет са най-подходящи, когато имате домашни любимци?
Кои цветове естествен паркет са най-подходящи, когато имате домашни любимци? Определено светлите и натурални цветове. Причината е пределно ясна – те прикриват драскотините по-добре. Ако пък сте избрали тъмен паркет за дома Ви, горещо Ви препоръчваме да положите допълнителен слой полиуретанов лак. Той ще направи паркета Ви по-малко податлив на износване и надраскване.

Как ще повлияе цветът на паркета на пространството в дома Ви?

Какви са плюсовете и минусите на светлите и тъмните естествени паркети?
По правило черните и тъмни цветове визуално стесняват пространството, докато белите, сивите и жълтите тонове придават по-светъл и просторен вид на всяко помещение. Това до голяма степен е вярно, но истината е, че представата ни за пространство се определя от комбинацията на цветовете на пода и стените, а не само от цвета на пода.

Ако предпочитате тъмен паркет, но се притеснявате, че стаята Ви ще изглежда твърде малка и тясна, най-доброто, което можете да направите, е да внесете повече светлина в помещението. Големите прозорци и стъклените входни врати определено ще Ви помогнат в това начинание.

Как да изберете цвета на паркета според цвета на мебелите и обратното?

Как да съчетаем цвета на естествения паркет с цвета на мебелите?
Вярвате или не, почти всички тъмни и светли естествени паркети могат успешно да се комбинират с почти всички цветове мебели. Основната причина за това е, че натуралните цветове на естествения паркет се неутрални.

Не така лесни за комбиниране са обаче червените и махагоновите цветове. Не Ви съветваме да използвате естествен паркет с червеникави нюанси, какъвто е паркетът от череша например. Първо, защото са изключително демоде. И второ, защото не създават синергия, а се “борят” с другите цветове в помещението. Ако пък мебелите в дома Ви са решени в червени или махагонови цветове, тогава най-добре е да се спрете на естествен паркет с кафяви оттенъци, какъвто е паркетът от орех.

Как най-успешно да комбинирате цвета на естествения паркет с цвета на кухненските шкафове?

Как успешно да комбинираТе цвета на естествения паркет с цвета на кухненските шкафове?
Ключовата дума тук е контраст. Винаги трябва да търсите ясно изразен контраст между цвета на естествения паркет и цвета на кухненските шкафове. В повечето случаи по-тъмните паркети изглеждат по-добре, когато са в комбинация с по-светли шкафове и обратното. Изключение правят шкафовете от масивна дървесина, които са боядисани в бяло. Те се комбинират без проблем със всички цветове паркет.

One thought on “Как да изберете цвят за Вашия естествен паркет?

  1. Много интересна статия! Не знаех, че има маркери за паркет. Определено ще ми е полезна при избора.

Comments are closed.