Редене на естествен паркет – шарки, схеми и техники

Редене на естествен паркет – шарки, схеми и техники
Геометричните форми, шарки и мотиви при паркетите са една от водещите модни тенденции през 2016. Забавни, жизнени и привличащи погледа, те ще придадат уникален и неповторим характер на дома Ви и определено няма да останат незабелязани. А какъв по-подходящ материал за изработката им от естествения паркет? Защо точно естествен паркет? Заради размера! Паркетните дъски при естествения паркет са изключително малки – най-често те са със широчина от 30 до 70 мм и дължина от 200 до 350 мм, което ги прави пригодни за изработката както на относително прости, така и на изключителни сложни шарки, схеми и пъзели.

Какво трябва да знаете при избора на шарка/схема и техника за редене на Вашия естествен паркет?

  1. Колкото по-сложна е шарката/схемата, толкова по-прецизно обработени и отрязани трябва да са паркетните дъски (ламели), а това означава и по-големи разходи по проекта. Защо? Защото сложните шарки изискват повече дървен материал, повече време за планиране, повече и по-прецизни измервания, повече рязане, както и повече време за поставяне на паркета.
  2. Размерът на паркетните дъски има значение! При избора на размера на паркетните ламели задължително трябва да се съобразите с размерите на помещението, в което ще бъде монтиран паркетът. Колкото е по-малко помещението, толкова по-малък трябва да е и размерът на паркетната ламела.
  3. Посоката на редене на паркета също има значение. Златното правило при реденето на всеки вид паркет (независимо дали става дума за естествен паркет, дюшеме, ламинат или трислоен паркет) е, че паркетът трябва да се реди по посока на навлизащата в помещението слънчева светлина.

Право редене на паркета

Право редене на паркет

Това е относително най-лесната техника за редене на естествен паркет. Ще я срещнете в множество различни вариации, всяка от които има потенциала да преобрази дома Ви. Тук посоката на редене е от огромно значение, защото влияе върху човешките възприятия за пространство. Например ако ще поставяте паркет в тясно помещение, може да наредите паркетните ламели перпендикулярно на дългата стена. Така визуално ще разширите пространството.

Другите големи предимства на правото редене са изключително малкият процент загуба на материал (фира), както и относително лесният и бърз монтаж.

1. Право симетрично редене (H-pattern или Brick pattern)

Право симетрично редене на паркет (H-pattern или Brick pattern)

2. Право несиметрично редене

Право несиметрично редене на естествен паркет

3. Редене на паркета по диагонал

Редене на естествен паркет по диагонал

За да се създаде диагонална шарка, е необходимо паркетните дъски да се подредят успоредно една на друга под ъгъл от 45 градуса (или подобен) спрямо стените в помещението. Диагоналното редене на паркета ще накара стаята да изглежда по-голяма, защото визуалният фокус ще се измести от стените към ъглите на стаята. Ето защо тази техника за редене на естествен паркет е отлично решение за стаи и помещения с по-малки размери.

Реденето по диагонал може да бъде симетрично, несиметрично и стъпаловидно, т.е. всяка от гореизброените техники може да се изпълни и по диагонал.

Рибена кост

Редене на паркет на рибена кост

При рибената кост паркетните дъски се редят перпендикулярно една на друга, в резултат на което се получава т.н. прекъснат или начупен зигзаг. Ако се спрете на рибената кост, можете да избирате измежду единична, двойна, тройна и четворна рибена кост. Рибената кост също може да се реди по диагонал.

Трябва да имате предвид, че когато естественият паркет се реди под формата на рибена кост, загубата на дървен материал (отпадъкът или т.н. фира) е по-голяма в сравнение с правото редене. Фирата може да достигне до 10-12% от общото количество паркет, но това зависи изключително много от формата и броя на чупките в стаята.

Унгарска рибена кост (Chevron)

Редене на паркет на унгарска рибена кост (Chevron)

При унгарската рибена кост лявата и дясната паркетни дъски са предварително подрязани под ъгъл от 45 градуса (или подобен), в резултат на което се получава непрекъснат (перфектен) зигзаг, а освен това се оформят прави линии по дължината на цялото помещение, които придават изчистен, изключително модерен и съвременен вид на интериора.

Преплитане (Basket Weave)

Редене на паркет чрез преплитане

Името на тази техника за редене на паркет говори достатъчно за себе си. При този тип шарки естественият паркет се монтира/поставя така, че се създава визуалната илюзия, че паркетните дъски се преплитат помежду си (минават под и над съседните паркетни дъски). Тук вариантите са безброй, но крайният резултат винаги е един и същ – оригинален, запленяващ и неподражаем стил за дома Ви.

Холандска шарка (Dutch pattern)

Холандска шарка за редене на паркет

Холандската шарка представлява три паркетни дъски, които са подредени успоредно една на друга по дължина, последвани от четвърта паркетна дъска, монтирана перпендикулярно на първите три.  Семпла, но същевременно стилна и изящна, тази шарка няма да остави равнодушни дори лаиците и новаците в интериорния дизайн.