9 ценни съвета при монтажа на ламинат

Девет ценни съвета при монтажа на ламинат
Поставянето на ламиниран паркет не е сложна задача, но има много тънкости, с които трябва да сте запознати, за да е отличен крайният резултат. Днес ще ви разкрием някои от тях.

Съвет №1. Уверете се, че подът в помещението е равен. Прочетете още как да проверим дали пода ни е равен преди да положим ламинат или паркет.

Съвет №2. Оставете ламинатът да престои поне 48 часа в помещението, в което ще се монтира. Така ще се приспособи към стайната температура и влажност.

Съвет №3. Пригответе си клинове. С тях ще фиксирате краищата на първите няколко реда ламиниран паркет. Клиновете НЕ трябва да бъдат по-дебели от 1 сантиметър. Защо? Защото после декоративният перваз, който се поставя между паркета и стената, няма да може да скрие фугата.

Съвет №4. Определете посоката на поставяне на ламината. Обикновено ламинатът се поставя по светлината. В противен случай сглобките/съединенията между отделните паркетни дъски стават по-очевидни. Ако в помещението няма дневна светлина, може да не се придържате към това правило.

Съвет №5. Винаги започвайте поставянето на паркета от права стена!

Съвет №6. Съберете първия ред. Поставете клинове между дъските от първия ред и стените. При сглобяването на втория ред следете късите сглобки да се разминават (те трябва да са шахматно разположени). Поставете клинове между краищата на втория ред и стените. Чрез използването на клиновете първите два реда се фиксират и ви гарантират, че всички други редове ще са прави. Ако не фиксирате първите два реда, цялата конструкция ще се движи (ще играе), в резултат на което ще се появят фуги.

Съвет №7. Никога не започвайте нов ред с паркетна дъска по-къса от 30 сантиметра.

Съвет №8. Бъдете много внимателни при реденето на ламината около врати. Ако вратите са вече поставени, трябва да свалите перваза на касата и да го подрежете прецизно, за да можете да подпъхнете ламината под него. Внимавайте да не подрежете перваза повече от необходимото, защото ще се образува фуга!

Съвет №9. Старайте се да поставяте цели паркетни дъски на праговете на вратите (или поне да не са по-къси от 1/3 от дължината на ламелата).

Съвет №10. При поставяне на ламиниран паркет под радиатори е необходимо да направите точни измервания и прецизно да изрежете паркетните дъски. Препоръчително е ламелите около тръбите на радиаторите да бъдат допълнително слепени с лепило.

Когато приключите с поставянето на паркета вече можете да отстраните всички клинове.